Miért építsünk ökoházat?

 

Tudatos otthon – tudatos embereknek

 

Minden otthon tükröt tart elénk. Képet ad személyiségükről, életvitelünkről s nem utolsósorban az általunk fontosnak tartott értékekről. Nem túlzás ezért azt állítanunk, hogy az ökoházban való lakás példamutatást jelent másoknak. Ha az élőházat választjuk lakóhelyünknek, akkor azt tükrözzük a külvilág felé, hogy környezet- és egészségtudatosak vagyunk, valamint tiszteletben tartjuk a hagyományos értékeket. Az életigenlő otthonban eltöltött mindennapok pedig segíteni fognak bennünket, hogy jobban összhangba kerülhessünk saját magunkkal és környezetünkkel.

 

Alkotó-tudatosság

 ID-100141237.jpg

Akik ökoházat építenek, energiatudatosan építkeznek. Gondoljunk csak bele, hogy az építőanyagok szállítása, rakodása, illetve az építkezés egyéb fázisai során milyen hatalmas mennyiségű energiát használunk fel. Sajnos ennek az energia befektetésnek mindössze töredéke nyerhető vissza a ház működése során. Ebből következik, hogy még a korszerű technológiával épített lakóépületeknél – mint például a dániai aktívházaknál – is rendkívül hosszú, évtizedes megtérülési idővel kell számolnunk. Azon átlagos házak esetében, amelyek fenntartásukhoz vezetékes áramot és központi fűtést használnak, pedig szó sem lehet arról, hogy az építkezés során befektetett energiát valaha is visszanyerhessük.

 

Egészség-tudatosság

 

Akik az ökoházat választják, ügyelnek egészségükre. Egy átlagos ház építkezése során ugyanis nagy mennyiségben használnak fel olyan mérgező kemikáliákat, amelyek akár éveken keresztül is kipárolognak az épület szerkezetéből. De nem csak a ház falába beépített, hanem az épület belső terében megtalálható vegyi anyagok – mint a tapétaragasztó, a műszálas anyagok stb. – is ártalmasak lehetnek. Különösen a kisgyerekek lehetnek veszélyben, akiknek a szervezete még gyengébb, így a vegyszerek jobban mérgezhetik őket.

Ha környezetbarát öko-anyagokból hozzuk létre otthonunkat, akkor az építkezés során nem lesznek olyan vegyszerek, amelyek közvetett módon károsíthatnák egészségünket. Azzal pedig, hogy az élőház fenntartását megújuló energiaforrások segítségével – mint például nap-, vagy szélenergia – az olyan kellemetlen betegségektől is mentesülhetünk, mint amilyen távfűtés által okozott allergia is lehet.

 

Környezet-tudatosság

 ID-100215067.jpg Akik az ökoház mellett döntetnek, megbecsülik a föld kincseit. Kétségtelen, hogyha élőházról beszélünk, akkor az anyag, a forma, a szerkezet, valamint az építési technika szempontjából is nagyon sokféle építményre gondolhatunk. Lehet szó tradicionális, vagy modern vályogházról, dombházról, faházról, vagy akár könnyűszerkezetes épületről is: az ilyen otthonok egyetlen közös ismérve, egyben követelménye, hogy természetes anyagokból készüljön.

Az építkezés során így földet, szalmát, vagy akár vályogot is használhatunk. Habár az ökoházak alapterülete rendszerint kisebb egy átlagos családi házénál, ám bekerülési költségük egyáltalán nem több az egyéb – hasonló befogadóképességű – lakóépületekhez képest. Ahogyan bármely ház esetében, itt is az igények határozzák meg az épület árát. Mivel a házzal kapcsolatos valamennyi matéria természetazonos, ezért az épület esetleges lebontása esetén csaknem a ház összes alkatrésze vissza szolgáltatható a Természetnek. Az ökoházzal így minden körülmények között meg tudjuk őrizni az Ember és a Föld Anya közötti természetes körforgást.

 

Kényelem-tudatosság

 

Akik ökoházban élnek, kényelmes és tradicionális otthont tudhatnak magukénak. Igaz, hogy sokan azt gondolják, az élőház nem lehet komfortos, a valóságban azonban itt sem kell lemondanunk a más lakóépületeknél megszokott szolgáltatásokról. Csupán olyan eszközökkel valósítjuk meg mindezt, amelyekkel nem ártunk a környezetnek! Például otthonunk villamos energia ellátását vezetékes áram helyett, generátor segítségével oldhatjuk meg, míg a meleg vizet a megújuló napenergia segítségével biztosíthatjuk.

Egy igazán jól működő ökoház ugyanakkor nem csak teljesen önellátó, hanem működése során igyekszik a lehető legtudatosabban felhasználni a Természet értékes erőforrásait. Amíg a mosás, mosogatás során keletkezett szürkevizet újrahasznosíthatjuk, addig a mellékhelyiség segítségével a föld komposztálást is megoldhatjuk. A tudatos energiafelhasználásnak köszönhetően ugyanakkor nem csak óvjuk a Természetet, hanem jelentős mennyiségű pénzt is megtakaríthatunk. Egy szó, mint száz: a kényelmes élőház arra készteti tulajdonosát, hogy saját magáért, valamint szűkebb és tágabb értelemben vett környezetéért egyaránt felelősséget vállaljon.

Amíg az kényelmet megteremtő eszközök modernek, addig az építkezésnél használatos matériák az évszázados tradíciókhoz való visszatérést mutatják. Rendszerint azonban nem csak az anyagok, hanem a használati tárgyak is magukban hordozzák az elődök által felhalmozott tudás szentségét, kultúráját. Ilyenformán válik az élőház a hagyományos értékek hordozójává, amelynek a mai technikai eszközök segítségével adhatunk újszerű értelmezést.

 

Én-tudatosság

 

ID-10021214.jpg

Akik ökoházban élnek, kiegyensúlyozottabbak. Az  élőházak segítik a bennük élőket, hogy a környezetükkel, valamint saját magukkal könnyebben harmóniát teremthessenek. Tegyük a szívünkre a kezünket: ha nem környezetbarát otthonban lakunk, akkor tudat alatt mindig lesz némi lelkiismeret-furdalásunk, hogy életvitelükkel mennyit árthatnak a minden lét alapját képező Föld Anyának.

Akik azonban az ottani „élettelen” matériák helyett az ökoházban használt élő anyagokkal veszik körül magukat, magasabb rezgésszintű otthonban élhetik mindennapjaikat. A jótékony energiákat összegyűjtő épületben ösztönösen jól fogjuk érezni magukat, s az így kialakított élettér a természetes harmóniát fogja felerősíteni bennünk.

Magas rezgésszáma miatt így nem csak lakhatás céljából ajánlhatók az ökoházak. Egy ilyen építmény kitűnő teret nyújthat az egészség megőrzésével, illetve gyógyítással foglalkozó szakmáknak. Az élőház ezért abban az esetben is ideális megoldásnak bizonyulhat, hogyha az építmény falain belül természetgyógyászattal vagy hagyományos orvoslással szeretnénk foglalkozni.

 

Egyensúly-tudatosság

 

Akik ökoházban élnek, közelebb vannak a spirituális világhoz is. Talán kevésbé ismert az élőházaknak ezen oldalunk, ám az a gondosság és szeretet, amellyel ezeket az otthonokat építjük, kedvező transzcendens folyamatok kiinduló pontja lehet.

ID-10075235.jpg

Egy ilyen ház építése mindig egyfajta beavatási folyamatként fogható fel és ennek nincsenek pontosan előre meghatározott állomásai. Ami nem is meglepő, hiszen mindenkinek különböző hatások szükségesek a fejlődéséhez. Minél több „élő” anyaggal és szeretettel épül egy ház, annál inkább segít visszavonzani magunkhoz a nagyapáink, dédapáink idején körülöttünk lévő elementálokat. Azokat a lényeket, akik az ember életének egykor még aktív részesei voltak, de a mai ember életvitele, valamint környezete riasztóan hat rájuk. Bár főként az anyagi világhoz ragaszkodó embereknek az ilyen otthonban való létezés időnként nehezen elviselhető lehet, ám az ökoház hozzásegíthet a szellemi fejlődéshez, a holtpontról való elmozduláshoz.

Azok, akik kitartóan építik élőházukat, biztosan értékes végeredménnyel fognak szembesülni. Tapasztalni fogják, hogy az Ember és Természet energiái között először jelenlevő konfliktusok idővel elsimulnak, s ezzel együtt értékrendjük is jelentős változáson fog keresztül menni. Az ökoházak így válnak valódi Életigenlő Otthonokká, amelyek anyagukban és szellemiségükben egyaránt összhangban lesznek a létünk alapját képező Természettel.

 

További információ: Élő Házak, Öko házak

süti beállítások módosítása